" Dan ingatlah Tuhanmu dalam hatimu dengan rendah hati dan rasa takut ,dan dengan tidak mengeraskan suara ,pada waktu pagi dan petang, dan janganlah kamu termasuk orang2 yang lengah. " <>

Tuesday, November 16, 2010

Bicara tentang iman...

Bicara tentang iman

Iman itu ialah ketaqwaan kepada ALLAH, penuh khauf dan raja'. Jadi apabila kita ditimpa ditimpa sesuatu musibah atau ujian pintalah  kepada ALLAH  agar dibesarkan iman  untuk kita  hadapinya bukan diminta dikecilkan masalah yang kita hadapi.

Kita boleh mengatasi segala ujian yang ALLAH berikan dengan tenang jika kita punyai pergantungan yang tinggi kepadaNYA. Oleh itu apa jua masalah yang ada, muhasabah kembali hubungan kita dengan ALLAH,  renungkanlah kembali.Adakah kita telah menjaga sebaik-baiknya hubungan kita denganNYA? Insya-ALLAH jika kita jaga hubungan kita dengan ALLAH , ALLAH akan jaga hubungan kita dengan yang lain. ALLAH akan bantu kita dari segenap sudut yang kita tak sangka-sangka.

Tapi kalau saya dah jaga hubungan dgn ALLAH sebaiknya macammana pula?

Jika begitu, kita perlu muhasabah kembali, mungkin  tanpa kita sedari ada hak-hak dengan ALLAH kita tak tunaikan, begitu juga dengan hubungan sesama manusia.Dan  jika dah jaga semuanya, itulah dinamakan ujian sama ada kifarah dosa-dosa lepas atau peluang kita merebut pahala dan meningkatkan iman. Bukankah kita ini hanya manusia ?  Jangan pernah lupa bahawa kita adalah hamba Allah s.w.t. Jadi, kita layak diuji kerana kita hanyalah hambaNya.

p/s : wallahua'lam. semoga bermanfaat buat sahabat pembaca. 

No comments:

Post a Comment